Najczęściej zadawane pytania

Gdzie produkuje się Cocio?
Rodzinnym miastem Cocio jest Esbjerg w Danii – tam mieści się nasza fabryka. Produkcją Cocio Milkshakes zajmują się zakłady Arla Dairy, również w Esbjerg.

Kiedy powstało Cocio?
Cocio powstało w dn. 2 stycznia 1951 r. Jego twórcą był Anker Pallesen.

Czy Cocio zawiera dużo tłuszczu?
Nie, zawartość tłuszczu w Cocio Classic to zaledwie 2%, a w Cocio One – 1%.

A jaka jest zawartość cukru?
10g/100g w Cocio Classic oraz 5,7g/100 g w Cocio One. To udział niewysoki – lecz wystarczający by osłodzić nam życie.

Jakie składniki zawiera Cocio Classic i skąd one pochodzą?
Mleko czekoladowe Cocio Classic produkujemy od 1951 r. – cały czas w dokładnie ten sam sposób, wykorzystując jednie trzy naturalne składniki, tj. mleko, kakao i cukier. Mleko pochodzi od rolników duńskich, którzy zapewniają nam codzienne świeże dostawy. Cukier kupujemy w Danii lub w Niemczech, zaś kakao to najlepszy dostępny w Afryce towar ze świadectwem „UTZ certified”.


Dlaczego nie wprowadzacie zastawu za butelki Cocio?
Wielokrotnie próbowaliśmy włączyć się w krajowy system wymiany opakowań szklanych, lecz okazuje się to niemożliwe ze względu na ślady mleka, jakie w butelkach pozostawiają nasze mleczne produkty. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie temu, żebyśmy wyrzucali wykorzystane butelki Cocio do pojemników na odpady szklane – 100% materiału będzie wówczas podlegać powtórnemu wykorzystaniu.

Co to znaczy, ze Cocio jest sterylne?
Sterylność Cocio oznacza, że nasze produkty poddawana są obróbce cieplnej po ich wlaniu do pojemników – szklanych butelek bądź metalowych puszek. Dzięki temu właśnie uzyskujemy słynny przepyszny smak Cocio, a jednocześnie eliminujemy groźby ze strony bakterii. Obróbka cieplna polega na gotowaniu produktu w okresie ok. 20 minut. Po jej zakończeniu produkt może leżeć na półce ponad 2 lata – i to wszystko osiągamy bez żadnych niepotrzebnych dodatków.